Jumaat, 30 Mei 2008

Laporan Saham 30, May 2008

Salam Sejahtera - 30, May 2008;

§ Harga-harga saham di pasaran tempatan melonjak, dalam dagangan cergas berikutan kegiatan memancing saham-saham mewah berikutan pertumbuhan ekonomi Malaysia yang memberansangkan melepasi jangkaan (yakni 7.1 peratus berbanding jangkaan kebanyakan penganalisa dalam lingkungan 6.5 peratus) juga langkah terbaru liberalisasi tukaran asing oleh Bank Negara Malaysia yang dilihat para pelabur sebagai mesra pasaran.

§ Para pelabur bertindak positif menterjemahkan langkah BNM mengumumkan liberalisasi seterusnya peraturan mata wang antara syarikat pemastautin dan bukan pemastautin. Antaranya; sebelum ini, pinjaman dalam ringgit sebarang jumlah dari bukan pemastautin memerlukan kebenaran awal dari pengawal pertukaran wang asing dan Bank tempatan berlesen juga kini bebas meminjam dalam ringgit sebarang jumlah kepada syarikat atau individu bukan pemastautin bukan bank untuk membiayai aktiviti di Malaysia.

§ Menurut BNM, liberalisasi ini ialah sebahagian dari usaha berterusan untuk mempertingkatkan daya saing Malaysia dengan mempermudah akses lebih besar kepada pembiayaan dan mengurangkan kos berniaga.

§ Pada pukul 12 setengah tengah hari, penanda aras Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) hanya meningkat 5 mata kepada 1,267 mata; namun tepat pukul 5 petang; Indeks KLCI kemudiannya melonjak naik untuk ditutup pada paras 1,276 mata; 14 mata atau 1.1 peratus lebih baik dari penutup semalam; kelihatan timbulnya aktiviti belian-belian kukuh pada saham-saham berwajaran tinggi yang terpilih terutama di akhir-akhir waktu dagangan.

§ Sektor Perladangan dan sesetegah saham-saham berwajaran tinggi adalah antara penyumbang utama kenaikan. Manakala sektor Pembinaan dilihat jatuh agak teruk hari ini didahului oleh kejatuhan saham Gamuda, SP Setia dan MRCB.
§ Antara saham cergas hari ini; Saham Gamuda susut 53 sen pada RM2.45 berikutan permasalahan pada pelaburan di Vietnam; Maybak naik 5 sen pada RM7.50; MRCB juga turun 12 sen untuk ditutup pada RM1.30; Saham YTL Power menokok 5 sen pada RM2.22 dan saham AirAsia meningkat 3 sen kepada RM1.04.

§ Antara saham berwajaran tinggi, IOI Corp meningkat 30 sen kepada harga RM7.45, DiGi menokok RM1.50 kepada RM26.50 dan Tenaga Nasional naik 20 sen kepada RM7.05. Manakala Gamuda mendahului kejatuhan, diikuti oleh SP Setia turun 24 sen kepada RM3.96 dan MISC turun 5 sen kepada RM9.40.

§ Jumlah dagangan sangat menggalakan hampir 2 kali ganda, mencecah 818 juta saham dengan nilai RM2.4 billion berbanding semalam hanya 457 juta saham yang diniagakan bernilai RM1.3 billion. Namun, nafas pasaran agak negatif 359 saham yang menurun berbanding 284 saham menaik sementara 272 yang lain tidak berubah dan 438 kaunter lagi langsung tidak diniagakan.

§ Dalam pada itu; prestasi Malaysia pada suku pertama tahun kewangan 2008 amat menggalakkan; walaupun diambilkira bahawa pertumbuhan pengeluaran industri agak lembap pada bulan Februari dan Mac, sekali gus menunjukkan eksport pengeluaran Malaysia berjaya menyerap dengan baik penurunan dolar Amerika. Ini telah dibantu oleh harga komoditi yang kukuh seperti minyak sawit mentah dan minyak mentah juga turut merangsangkan angka-angka KDNK suku pertama.

§ Untuk keseluruhan tahun ini pertumbuhan ekonomi Malaysia dijangka akan kekal berdaya tahan walaupun bakal terdapat tanda-tanda berkurangan berikutan kelembapan ekonomi Amerika serta kesan kemelesetannya walaupun mungkin ia masih tidak berapa ketara namun dijangka mampu mengekang pertumbuhan ekonomi Malaysia yang disasarkan pada 6.1 peratus pada 2008.

§ Dengan catatan itu, sekian dulu dari saya, Shahbandar, melaporkan untuk Saham Malaysia,--Memacu--Pelaburan--Negara!--

Tiada ulasan: